Yalancı beyin tümörü (Psödotümör serebri)
Nedeni bulunamayan baş ağrınız ile birlikte görme bozukluğunuz varsa dikkat !!! Sizde yalancı beyin tümörü olabilir.
Yalancı beyin tümörü, tanısı zor konan sıra dışı bir hastalıktır. Bu yakınmaları olan hastalar haftalarca, bazen aylarca hastaneleri dolaşır ama sonuç alamazlar. Çünkü yapılan muayene ve tetkikler genellikle normaldir. Hastalarda sanki beyin içinde tümör varmış gibi; çift görme, papilla ödemi, beyin omurilik sıvı basıncında artma saptanır ama yapılan beyin tomografileri ve beyin MR’ları normaldir. Bundan dolayı bu isim verilmiştir. Bu hastalıkta beyin omurilik sıvısında artma yoktur, sıvının emiliminde bir direnç, azalma vardır. Obesite, alkol ve yabancı madde kullanımı en önemli faktörlerdir.
Kimlerde daha çok görülür?
Bu hastalık çoğunlukla orta yaş (30-50) arası ve obes kadınlarda, aşırı alkol ve yabancı madde kullananlarda, sahte alkol kullananlarda sıklıkla görülür. Bunun dışında doğum kontrol hapları kullanımı, aşırı steroid kullanımı, A vitamini fazla alımı veya eksikliği, depresyon ilaçları ve bazı metabolik ve endokrin hastalıklarda da nadiren görülebilir.
Nasıl belirtileri vardır?
Hastalarda baş ağrısı vardır, bu ağrı genelde gözlerin arkasında hissedilir. Ayrıca geçici görme kaybı, bulanık görme, çift görme, görme keskinliğinde azalma, başta dolgunluk hissi, kafa içinde uğultu, kulaklarda çınlama diğer sık görülen şikâyetlerdir.
Hastalığın tanısı nasıl konur?
Tanısı zordur. Çünkü spesifik bir tetkiki yoktur. Yapılan tetkiklerde genellikle normaldir. Ancak hekim bu hastalığı aklına getirirse tanısını koymak kolaylaşır. Psödotümör serebrinin tanısında hastanın öyküsü önemlidir. Hastada baş ağrısı, geçici görme kaybı, bulanık görme, başında uğultu vs. varsa akla bu hastalık gelmelidir.
Tedavisi var mıdır? Tedavi edilmezse ne olur?
Tedavisi vardır. Tedavi edilmezse görme bozukluğu, hatta körlüğe kadar gidebilir. Öncelikle hastanın kilo vermesi sağlanır. Aynı zamanda ilaç tedavisi başlanır. Beyin omurilik sıvısının yapımını azaltan ilaçlar (karbonik anhidraz inhibitörleri, thiazide türevi diüretikler) verilir. Varsa hipertansiyon tedavisi de eklenir. Medikal tedavi yetersiz kalırsa cerrahi planlanır. Cerrahi tedavi genellikle çok iyi sonuç verir.
Cerrahide Kullanılan Yöntemler
Lumboperitoneal şant, Ventriküloperitoneal şant veya Optik sinir (görme siniri) kılıfı gevşetmesi yapılabilir.