Kalça bölgesinde siyatik sinirin altından geçtiği piriformis kası altında sıkışmasıyla oluşur. Piriformis Sendromu kadınlarda erkeklerden 6 kat daha fazla görülür.
Nedenleri
Zayıf kişilerde uzun süreli sert yüzeylere oturma, kalça kaslarını geliştirici aşırı sportif faaliyetler, kalça üzerine meydana gelen travmalar, doğumsal bazı band yada damarların siniri sıkıştırması ile olabilir.
Belirtileri
Kalça ve siyatik sinir uzanımında ağrı ve yürümede zorluk gözlenir. Belirtiler aniden başlayabileceği gibi, hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir. Oturma, özellikle sert zeminde oturmak ağrıyı artırır. Ağrı genelde kalça bölgesindedir ve hastalar, yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrıların arttığını ifade eder.
Tanı
Tanı muayene, elektrofizyolojik testler (EMG) ve MR Nörografi ile konulmaktadır.
Tedavi
Dış sebeplere bağlı hasarlarda genellikle spontan rejenerasyon (kendiliğinden iyileşme) oluşur. İçten meydana gelen lezyonlarda ise cerrahi tedavi kararı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Bunların dışında ilaç tedavileri, fizik tedavi ve kas içerisine uygulanan ilaçlar ile bir çok hastada fayda sağlanmaktadır.
Cerrahi Tedavi
Tuzaklanmanın derecesine ve yapılan tedavilere cevap alınamamasına bağlı olarak siniri sıkıştıran piriform adalenin keserek gevşetme ve sinire nörolizis işlemi yapmaktayız. Bu uygulama sonrası ağrı hemen ortadan kalkar. Bu işlem hastanın belden uyuşturulması veya genel anestezi ile yapıyoruz. Hastalığın olduğu tarafdaki kalça üzerine yapılan yaklaşık 10 cm lik bir kesi ile sinir üzerine baskı yapan kasa ulaşılır ve kas uyluk kemiğine yapıştığı yerden kesilerek sinir üzerindeki baskı kaldırılır. Hastalarımız 1 gece hastanede kalmaktadır.Eve taburcu edilen hastalara 3 gün yatak istirahati önermekteyiz.