Omurga Tümörlerinin Cerrahi Tedavisi

Omurga tümörleri, omurga ve omuriliği oluşturan; kemik, sinir veya yumuşak doku gibi kısımlardan oluşan, herhangi birinin yapısından dolayı gelişebilen tümörlerdir. Bu tümörler omurganın boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu gibi bölgelerine yerleşebilirler. Tümörlerin kaynağı iki türlü olabilir. Bunlardan birincisi omurga ve omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanan tümörler, ikicisi ise; primer tümörler diye adlandırılırlar. İkinci tümör türü vücudun diğer taraflarında gelişen tümörlerin (meme, prostat vs.) sıçraması ile omurgada gelişen ve metastatik olarak adlandırılan tümörlerdir

Belirtileri

Omurga tümörlerinde görülen en sık belirti, omurganın ilgili bölgesinde oluşan ve aşağı yukarı yayılan ağrıdır (boyun, bel ağrısı gibi). Ağrı, özellikle gece ortaya çıkabilir ve fiziksel aktivite ile artabilir. Kol ve bacaklarda, göğüs bölgesinde uyuşma görülürken el, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı ve yürümede güçlük gibi bulgular ortaya çıkabilir.

Tanı

Direkt grafi, BT ve MR, sintigrafi veya PET/CT ile konur.

Tedavi

Omurga tümörlerinin cerrahi tedavisi tamamen çıkartılmasıdır. İyi huylu tümörlerde, sadece tümörün olduğu kısımı kazıyarak çıkartıp kalan boşluğa kemik veya kemik çimentosu dolduruyoruz. Kötü huylu tümörlerde ise tümörlü dokuyu geniş olarak çıkartıp omurgaya metalik fiksasyon-enstrümentasyon uyguluyoruz. Tümörle birlikte çıkarttığımız omurganın ön kısmına içi kemik ile doldurulmuş metal kafes koyuyoruz. Bazı tümörler için cerrahi tedavi sonrası kemoterapi veya radyoterapi uygulanması gerekebilir. Bu tedavilerin uygulanması da toplam iyileşme süresini etkileyebilir.

Omurga, Sinir, Baş ve Boyun Ağrılarınız mı var?

Randevu formunu doldurarak bize ulaşabilir ve ağrılarınız hakkında sorular sorabilirsiniz.