Periferik sinir tümörleri, beyin cerrahlarının tanı ve tedavisini üstlenmiş oldukları hastalıklar grubundadır. Nispeten nadir görülmeleri nedeniyle vücudun herhangi bir yerinde görülen yumuşak doku lezyonlarının ayırıcı tanısında periferik sinir tümörü olasılığı genellikle listenin alt sıralarında akla gelmektedir.
Periferik Sinir tümörleri 3 grup altinda incelenebilir.
- Tümöral olmayan kitleler (travmatik nöroma, morton nöroma, sinir kilifi ganglionu)
- Benign tümörler (Nörofibroma, Schwannoma, Perinöroma, Lipofibromatöz hamartoma , Sinir kilifi miksomasi, Granüler hücre tümörü)
- Malign (kötü huylu) periferik sinir tümörleri (Malign schwannoma, Nörojenik sarkoma, Nörofibrosarkoma, Anaplastik nörofibroma
Belirtileri
Tümörün geliştiği yerde şişlik en önemli bulgudur. Bunun yanı sıra ağrı ve sinir boyunca uyuşuklukta önemli belirtilerdir.
Tanı
MR bu lezyonların tanısında en önemli tetkiktir. Özellikle ilaçlı MR ile sinir zerindeki kitle tam olarak görüntülenebilir. Bunun dışında Bilgisayarlı Tomografi ve Ultrasonografi de tanıda kullanılan önemli tetkiklerdir.
Cerrahisi
Periferik sinir tümörü cerrahisinde bölgesel anatomiye hakimiyet, intraoperatif elektrofizyolojik değerlendirmenin yapılması, ameliyat mikroskobu kullanılması ve mikrocerrahi tekniklerin uygulanması güvenli bir şekilde bu tümörlerin çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Sinir üzerindeki tümör, operasyon mikroskopu ve mikrocerrahi teknikler kullanılarak tamamen çıkartılır. Bu işlemler sırasında sinire herhangi bir zarar gelmemesi için yardımcı elektrofizyolojik takip sistemleri kullanmaktayız. Ameliyat sırasında bu cihaz ile kayıtlar yapılarak ameliyat güvenli bir şekilde yapılır. Daha sonra çıkartılan kitle patolojiye gönderilir.