Baş ağrısı neden olur?
Baş ağrısı fonksiyonel ve patolojik olmak üzere başlıca 2 nedenden dolayı olur. Uluslararası Baş Ağrıları Derneği, bu iki neden altında 150 den fazla çeşit baş ağrısı tanımlamıştır.
Fonksiyonel baş ağrısı nedir?
Patolojik bir hastalık etkeni olmadan ortaya çıkan baş ağrısıdır. Sinirsel, damarsal ya da hormonal etkenler tarafından tetiklenir. En sık görüleni gerilim türü baş ağrısıdır.
Patolojik baş ağrısı nedir?
Baş, boyun ve sistemlerimiz adına akla gelebilecek tüm hastalıklar patolojik baş ağrılarına yol açar.
Gerilim baş ağrısı nedir?
Gerilimlerin tetiklediği fonksiyonel bir baş ağrısıdır. Gerilim baş ağrısı, her 10 kişiden 1’inde görülür.
Özelliği nedir?
Ani olarak başlamaz, yavaş yavaş yerleşir. Önceleri hafiftir, sonra giderek şiddetlenir. Ancak hiçbir zaman dayanılmaz şiddette değildir. Gerilim baş ağrısı bir kez başladı mı kolay kolay kesilmez, uzun süre inatla devam eder.
Ne tür yakınmalar olur?
Sıklıkla sıkışma ve baskı duyguları ifade edilir. “Kafam sıkışıyor, kafamda bir ton yük var...” diyen çoktur. Performans kaybına yol açar, motivasyon azalır. Gerilim baş ağrısı, birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. 1 hafta sürenleri de vardır. Çok kişi baş ağrısı ile birlikte omuz, boyun, sırt ve kol ağrılarından da yakınır. Yalnızca çene ağrısı ya da göz kapaklarında yorgunlukla ifade edilen gerilim baş ağrıları da vardır.
Zonklayıcı baş ağrısı nedir?
Ağrı ile birlikte kalp atışlarıyla senkronize olan bir zonklama duygusu mevcuttur. Kimileri tarafından ‘üfürüm’ olarak da ifade edilir. Migren ve yüksek tansiyona bağlı baş ağrılarında zonklama kural gibidir. Gerilim baş ağrılarında ise zonklama hissi yoktur.
Migren nedir?
Migren, zonklayıcı bir baş ağrısıdır. En şiddetli baş ağrısı olarak bilinir. Migren ağrısı nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Nöbet ve zonklama duygusu, migren klasiğidir.
Migren yakınmaları nelerdir?
Migren krizlerinde bulantı ve kusma sıktır. Migren ağrısına sıklıkla görme bozuklukları da eşlik eder.
En sık kimlerde görülür?
Migren, en sık 20-40 yaşları arasında görülür. 50 yaşından sonra nöbetler azalır. Migren, soya çeker. Gerilim baş ağrısı gibi migren de kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Ağrı, menstruasyon döneminde daha şiddetlidir.
Migren krizini neler tetikler?
Migren krizini en sık ışık ve ses tetikler, peş peşe nöbetlere neden olabilir. Bu nedenle nöbet esnasında loş ve sessiz bir ortama çekilmek gerekir.
Hangi baş ağrıları risklidir?
Hiçbir neden yokken ani olarak başlayan baş ağrıları risklidir. Bilinen baş ağrısı alışılmış yöntemlerle geçmiyor ve giderek şiddetleniyorsa risklidir. Baş ağrısı ile birlikte çift görme ya da görme bozukluğu varsa risklidir. Baş ağrısıyla birlikte şiddetli kusma, ense sertliği, yüksek ateş varsa risklidir.
Riskli baş ağrılarının takip ve tedavisi hastane koşullarında yapılır.