Masa başında çalışanların, öğrencilerin, öğretmenlerin, araç kullananların ve ileri yaştaki kişilerin korkulu rüyası boyun ağrısı çözümsüz değildir. İyi bir yastıkta iyi bir uyku, birkaç basit egzersiz derdinize derman olabilir. Orta yaşın üstünde olup da hayatının bir döneminde boynu ağrımayan kişi yok gibidir. Bazı hastalar ağrının sadece baş hareketiyle olduğunu söylerken bazıları tüm gün süren devamlı bir ağrıdan bahsederler. Bu ağrılar kişinin yaşamını tamamen etkiler ve iş verimi kaybı ve mutsuzluğa yol açabilir.
Boynun içinden başta omurga, omurilik ve kan damarları olmak üzere son derece önemli yapılar geçer. Bunun dışında baş gibi oldukça ağır bir yükü (ortalama 2.5-3.5 kg) taşır. Farkına bile varılmaz ama boyun eklemleri en çok çalışan eklemlerin başında gelir, bu yüzden de oldukça erken yıpranır.
Boyun ağrısına en sık neden olan etkenler
Kas incinmesi ve spazm: Boynunuzda ağrı ve sertlik var. Ancak kısa zaman önce herhangi bir kaza geçirmediniz ve başkaca belirti de yok. Kas incinmesi ve spazm, boyun ağrılarının en çok görülen nedenlerindendir. Kötü duruş, gerginlik ve duygusal stres ciddi düzeyde boyun ağrısı yapabilir. Bu durumda boyun kasları uzun süre gergin kalır. Ağrı buradan omuzlara, sırta, göğüse ve başa yayılabilir.
Sinir sıkışması: Boynunuzda olan ağrı, kollarınıza kadar geliyorsa, tek taraflı olarak kolunuzda veya elinizde uyuşma ve karıncalanma da olabilmektedir. Bu durumda boyun kireçlenmesi ve boyun fıtığı olabilirsiniz.
Basit boyun ağrısını geçirmek için ne yapılmalı?
Yatağınızın sert olmasına özen gösterin. Sabah katlığınızda ağrıyla uyanırsanız, ortopedik yastıkta yatabilirsiniz. Tekrar eden ya da belli bir süredir süren boyun ağrınız için, gergin kasları gevşetmek üzere sıcak suda ıslatılmış havlu ile boynunuza uygulama yapın.
Sürekli boyun ağrınız varsa mutlaka bir doktora müracaat ediniz!
Sürekli boyun ağrısı travmalar sonrası, boyun fıtığı ve boyun kireçlenmeleri sonrası olabilir. Bu durumda ağrı sırta, göğüse, koltuk altlarına, başın arka üst kısmına ve kulak üstlerine yayılabilir. Bu durumda kullanabileceğiniz basit Novalgin ve Minoset gibi ilaçlarla ağrınız geçmiyor ise mutlaka bir hekime müracaat ediniz. Zira ağrınızın çözümü tıbbi uzmanlık gerektirmektedir. Bu durumda gecikmeler ağrınızın kalıcı ve sorunlu hale dönmesine neden olabilir.
Sağlıklı günler dilerim…
Dr.Öğr.Üyesi Kenan Kıbıcı