Çok başım ağrıyor !

Baş ağrıları, baş-boyun bölgesindeki damar, kas, çene eklemi ve saçlı deriden kaynaklanır. Bu bölgedeki damarlarda genişleme, kaslardaki spazm ve saçlı derideki gerilmeler ağrıya neden olur. Beynin kendisinin ağrı duyusu yoktur. Beyin çevresini saran ‘’dura’’ adı verilen beyin zarının daralıp genişlemesi aonucu ağrı gelişir. Baş ağrısı çektiğimizde beynimiz ağrıyor gibi olsa da çevresinden kaynaklanıyordur.
Tüm insanlar yaşamının herhangi bir döneminde bir kez olsun baş ağrısı çeker. Kısa süreli (akut/atak) veya sürekli (kronik) olabilir. Bir yıllık değerlendirmede erişkin yaş grubunun %78’inin yaşadığı baş ağrılarının %47’si kayda değer düzeydedir. Ağrıların çoğunluğu tehlikesizdir ve çeşitli ruhsal nedenler, stres ve gerginlik (en sık) kaynaklıdır. Bu tür ağrıda boyun ve baş kaslarında sıkışma ve gerilmeler olur.

Baş Ağrısı Çeşitleri

  • Çok çeşitli ağrılar olmakla birlikte en bilineni migrendir. Sıklığına ve şiddetine göre uygulanan ilaç tedavileri, botoks uygulamaları, akupunktur ve cerrahi tedavileri vardır.
  • Küme baş ağrısı, nadir rastlansa da çok şiddetlidir. Tek taraflı olarak göz çevresi ve şakakta olabilen bıçak saplanır gibi bir ağrıdır. Gözde küçülme, kızarma, yaşarma ve aynı taraf burun deliğinde tıkanma olabilir. İlaç tedavilerinden fayda görür.
  • Trigeminal nevralji, yüzde çakma, elektriklenmeler tarzındadır. Dayanılmaz, nahoş ağrılardır. Kişinin gülmesini ve yemek yemesini bile engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Çoğu hasta diş ağrısı zanneder. Büyük bir grubunda ilaç tedavisi fayda ensede bir kısmında cerrahi uygulamak zorunludur.
  • Sinüzite bağlı başın ön ve yüz kısmında meydana gelen ağrılar olabilir. Enfeksiyonun şiddetine göre antibiyoterapi ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır.
  • Bir ay içinde on beş günden daha fazla ağrı yaşanıyorsa kronik baş ağrısı gelişmiştir. Kronik baş ağrısı çekenlerin çoğunluğunda ilaç aşırı kullanımı da mevcuttur. Bu durum süregen günlük baş ağrısı olarak adlandırılır.
  • Beyindeki hasardan ya da metabolik durumlardan kaynaklanan (Kan şeker düzeyinde düşme gibi) baş ağrılarına sekonder baş ağrısı denir. Enfeksiyonlar, tümörler, inmeler, beyin kanamaları, temporal arterit, hipertansiyon, bazı kullanılan ilaçlar sekonder baş ağrılarına sebep olabilir. Bu ağrılarla birlikte mutlaka kas ve sinir sistemini tutan güçsüzlük, istemsiz hareketler ve bir kısmında bilinç kayıpları gelişir.
  • Beyin kanamaları, özellikle SAK (anevrizma yırtılması) ani şiddetli ağrı yapar. Acildir, hayatı tehlike vardır. Bir insanın yaşayabileceği en şiddetli baş ağrısıdır. Hipertansiyon hastaları ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde bu tür ağrılar olursa zaman kaybetmeden bir hastaneye başvurması gerekir.