Halk arasında sinir kistleri de denen, yani bel ağrısı şikayeti olan bir insanın belinden çekilen MR(manyetik rezonans) görüntülerinde tesadüfen karşımıza çıkan belde kist görüntüsü; aslında tıbbi adıyla “Tarlov kisti”dir. Bunlar sinirlerin hemen çevresinde yer alırlar.
Söz konusu kistler aslında iyi huyludur, yani büyümez veya hastaya bir zarar vermezler. Genellikle hastanın belinde çocukluktan beri durup dururlar.
Alt pelvise yakın olmasından dolayı kadınlarda bazı jinekolojik hastalıklarla, fıtıkla veya araknoid kistlerle karıştırılabilmektedir.
Tarlov kisti görülme sıklığı
Tarlov kisti belli bir büyüklüğe ulaşmadan şikayete sebebiyet vermemektedir. Bu küçük tarlov kistlerinin görülme sıklığı % 5-9 arasında değişmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar tarlov kistine kadınların daha yüksek oranlarda yakalandığını göstermektedir. Kadınlarda bu hastalığı görülme sıklığı % 86,6 erkeklerde ise %13,4 oranındadır.
Tarlov kisti oluşum sebepleri
Tarlov kistinin oluşum sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın oluşum biçimine dair bazı fikirler mevcuttur. En yaygın kanı ise hastalığın kalça üstüne düşülmesi sonucu başlayıp zamanla büyüme göstermesi şeklindedir.
Tarlov kisti belirtileri
Bu hastalıkta kistin üstündeki basınç arttıkça şikayetler artmaktadır ve sinir hücrelerinde hasar oluşturmaya başlar. Oturmak, ayakta durmak ve yürümek ağrılara sebebiyet verir. Hasta genellikle en rahat olduğu pozisyonda yan yatınca ağrı azalır. Tarlov kistinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Özellikle ağrı şiddeti farklılık göstermektedir. Bazılarında çok şiddetli ağrılar görülürken bazılarında ağrılar kaybolur. Belirtileri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Etkilenen sinir hangi dokuyu ilgilendiriyorsa o bölgede ağrı oluşturmaktadır ve genelde bu bölge kalça bölgesi olmaktadır.
- Bu hastalıkta kas güçsüzlükleri görülmektedir.
- Uzun süreli oturmalara bağlı ağrı oluşumu görülür.
- Refleks kayıpları başlar.
- Kabızlık gibi problemler görülebilmektedir.
- Sık idrara çıkma veya idrar kaçırma gibi problemler görülebilir.
- Seksüel fonksiyonlarda bir takım bozukluklar görülebilmektedir.
Tarlov kisti teşhisi
Hastanın teşhisi MR ile konulabilmektedir.
Tarlov kisti tedavisi
Nörolojik bulgu veren Tarlov kisti tedavisi ameliyatsız ve ameliyatlı olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Ameliyatsız yöntemde bir iğne vasıtası ile kisti içindeki sıvı boşaltılır ve tekrar kist oluşumunu engellemek için fibrin yapıştırıcı sıkılır. Ameliyatlı yöntemde ise kistin nüfus ettiği omurilik bölgesi açılır kist içinde ki sıvı boşaltılır ve içine fibrin yapıştırıcı sıkılır.
Genellikle hastada kiste bağlı dışkılama ve idrar ile ilgili problemler varsa ve kist boyutu 1,5 cm'den büyükse ameliyat uygulanmaktadır.