Başımı çarptım ! Ne yapmalıyım ?

Kafaya alınan darbe ve hasarlardan sonra baş ağrısı sorununa sık rastlanır. Alınan darbelerden sonra görülen baş ağrısı sorunu ciddi sorunların habercisi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar baş ağrısı sorununa neden olabilmektedir. Vücutta kafa bölgesi sürekli olarak dış ortamla hareket ve temas halinde olduğundan, kazaya - darbeye oldukça müsaittir. Bu durum herhangi bir hastalığı olmayan ve ilaç kullanmayan kişilerde sorun yaratmazken özellikle tansiyon, şeker gibi sistemik hastalıkları olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanana kişilerde sorun yaratabilmektedir. Bu kişiler travma sonrası baş ağrısında daha şüpheci olmalı ve bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Hangi durumda doktora gitmeliyim ?

  • Özellikle kafanın sert bir eşyaya çarpması ya da geçirilen kazadan ötürü kafanın darbe alması sonrasında baş ağrısı şikayetine sık rastlanır. Baş ağrısıyla birlikte kafa bölgesinde şişlikler de baş gösterebilmektedir. Böyle bir durumda ilk yapılacak iş bu bölgeye buz uygulamaktır. Yaklaşık 30 dakika süre ile buz uygulanmalıdır.
  • Eğer çarpma sonrası ciltte bir soyulma ve hafif kan sızıntısı oldu ise bu bölgeye öncelikle antiseptik solusyon (betadin, baticon) sürülmeli ve üzerine temiz bir tampon konduktan sonra buz uygulanmalıdır. 30 dakika buz uygulaması bittikten sonra bu bölge temiz bir tampon ile kapatılmalıdır.
  • Eğer çarpma sonrası kafa cildinde açılma ve kanama varsa üzerine temiz bir tampon konmalı ve baskı yapılarak hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
  • Çarpma sonrası şuur kaybına varacak bir durum yaşandıysa hemen 112 Acil ile temasa geçilip durum bildirilmelidir.

Beyin Kanaması Olabilir mi?

Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar beyin ile beyin zarı arasında yer alan damarların yırtılmasına, hasar almasına neden olabilmektedir. Hasar alan damarların yırtılması durumunda ise beyin kanaması sorunu meydana gelir. Beyin kanaması rahatsızlığının en bilindik nedenlerinden biri kafaya alınan darbe ve hasarlardır. Her seferinde şiddetli darbeler beyin kanamasına yol açmaz. Kimi zaman kafa bölgesine alınan küçük hasarlar dahi beyin kanaması sorununa sebebiyet verebilmektedir. Özellikle kan sulandırıcı (aspirin ve benzeri ilaçlar) ilaçları devamlı kullanan kişilerde bu durum oluşabilmektedir.

Yaşlılık döneminde vücuttaki doku ve deriler incelme gösterir. Beyin dokusu da bu dönemde inceldiğinden ve zayıfladığından bu süreçte beyin kanaması riski artar. Yaşlılarda ufak darbeler bile beyin kanamasını tetiklemeye yetebilmektedir. Bu yüzden kafaya alınan darbe sonrasında derhal doktora gidilmesi önerilir.

Çarpma sonucu baş ağrısı problemi beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilir. Eğer alınan darbeden sonra baş ağrısı problemi geçmiyorsa, kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kafamı çarptım beyin kanamam yok ama başım hala ağrıyor !

Kafa çarpmaları sonucu meydana gelen baş ağrıları bazen 2-3 hafta devam edebilir. Bu durumda doktor kontrolünde olmak üzere mutlaka ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır.