Boyun bölgesi omurga yapımızın en hassas olan bölümlerinden biridir. Buradan, beynimizden başlayıp kuyruk sokumuna kadar giden omuriliğimizin önemli bir yapısı geçiyor. Bu önemli yapı boyunda omurların arasında bulunur. Buradan çeşitli sinirler kollarımıza, bacaklarımıza ve gövdemize dağılarak gidiyor. Her bir omurun arasında disk dediğimiz var. Bu yapı bu omurların arasında çeşitli nedenler ile mesela; uzun süre bilgisayar başında çalışılması, uzun süre araç kullanılması gibi nedenler ile üzerine binen yüklerin artmasıyla bu yapı arada sıkışıyor ve bu sıkışma sonucunda omurilik kanalı içerisine doğru bir çıkıntı meydana getiriyor. Bu çıkıntıda omur ilik sinirlerine dokunması ile birlikte hem omur ilikte hemde sinirlerde bir baskı oluşturuyor ve bunun sonucunda kollarımızda, ellerimizde ağrılar ile kendini gösteriyor biz buna boyun fıtığı diyoruz.
Boyun Fıtığı Patlaması; boyun fıtığının en ileri şeklidir. Fıtık hastalığının çeşitli dereceleri var. Bunar; başlangıç, orta, ileri ve ağır olarak 4 aşamada seyreder. Boyun Fıtığı Patlaması bu ağır aşama sonucu oluşur. Omurlar arasındaki disklerin tam ortasında bir çekirdek vardır. Bu çekirdek üzerine gelen basıncın etkisi ile çevresindeki zarı yırtmaya başlar ve zardaki yırtık tamamen oluştuktan sonra çekirdek kendini tamamen dışarı atar ve sinirlerin üzerine yapışır. Bu hadiseye biz boyun fıtığı patlaması diyoruz. Ve bu olayın en ağrılı şeklidir. Ve bunun sonucunda da hastalarda çok ciddi ağrılar ve hareket kayıpları oluşur. Kasların çok büyük bir bölümünü ameliyat etmek gerekir.
Boyun fıtığı yada boyun ağrısı olan kişilerde baş ağrısı sıklıkla görülür. Bunun nedeni boyun bölgesindeki yapıların arasından çıkan sinirler başın arka kısmındaki kaslara, yüzün yan tarafında yada kulak üzerine doğru dağıldığı için boyun bölgesinde oluşan fıtığın sinirlere baskı yapması sonucunda bu sinirlerin dağıldığı kafa arkasında kulak üzerinde yada yüzde ağrılar sıklıkla görülür.
Boyun fıtığının en önemli nedenlerinden birisi genetik yatkınlıktır. Özellikle ailesinde bel yada boyun fıtığı olan kişilerde bel ve boyun fıtığına yakalanma ihtimali yüksektir. Diğer bir neden mesleki faktörlerdir. Özellikle masa başı çalışanlarında, bilgisayar kullananlarda, uzun süreli araç kullananlarda sıklıkla boyun fıtığı görülür. Diğer bir nedenimiz; yüksekten düşmeler, araç kazaları, motosiklet kazaları... Bunlar sonucunda boyun bölgesinde oluşabilecek hasarlanmalar sonucunda ciddi oranda boyun fıtığı meydana gelebilir. Diğer bir neden sportif yaralanmalardır. Özellikle boyun bölgesine meydana gelebilecek darbeler sonucunda boyun fıtığı meydana gelebilir. Yatarken kullandığımız yastık yada yastıksız yatmadır. Özellikle yüz üstü yatmak boyun fıtığını oluşturabilecek en önemli etkenlerden biridir. Biz hastalarımıza ortapedik yastık önermekteyiz. Ortapedik yastıkta yan yada sırt üstü yattıktan sonra boyun fıtığından korunmuş olurlar. Diğer bir neden cep telefonlarını uzun süreli kullanmak... Cep telefonları ile uzun süreli konuşmak, uzun süre cep telefonuna bakmak boyun bölgesine ciddi hasarlar meydana getirebilir.
Basit boyun tedavisinda hastalarımıza istirahat ve ilaç tedavisi öneriyoruz. Daha ileri boyutta meydana gelen boyun fıtığında fizik tedavi yönetmeleri boyunluk tedavileri yada egzersiz tedavileri uyguluyoruz. Daha ileri düzeyde kollarda ağrı, kuvvet kaybı, hareket kaybı meydana gelen hastalarımızda da mikro cerrahi ile tedavi yöntemi öneriyoruz.
Boyun fıtığı ameliyatlarını mikro cerrahi dediğimiz yöntem ile yapıyoruz. Mikro cerrahi dediğimiz yöntemin özelliği mikroskop kullanarak ameliyat sahasındaki sinirleri ve yapıları büyüterek onları daha iyi görebilmek ve onlara meydan gelebilecek hasarları önlemektir. Bu ameliyatları çoğunlukla boynun ön tarafından, sağ tarafından yada sol tarafından 1-1.5 cm'lik bir kesikten yapıyoruz ve ameliyat sonrasında ertesi gün hastayı ayağa kaldırıp kendisini evine gönderiyoruz.
Boyun fıtığından korunmak için günlük egzersiz yaşantımızı düzenlemeliyiz. Özellikle gün içerisinde kullandığımız teknolojik cihazları göz hizamıza hizalamalı yada uzun süreli cep telefonu kullanmaktan kaçınmalıyız. Akşamları yatarken mutlaka ortopedik bir yastık tercih etmeliyiz. Bu yastığa yan yada sırt üstü pozisyonda yatmalıyız. Yüz üstü yatmak boyun fıtığını oluşturan nedenlerden bir tanesidir. Diğer bir boyun fıtığından korunma yöntemi ise ciddi olarak egzersiz yapmalıyız.Boyun fıtığından korunmak için günlük egzersiz yaşantımızı düzenlemeliyiz.